Een pedicurebehandeling voor kinderen? Nou dat is toch echt overdreven? Ik kan die kleine nageltjes toch zelf wel knippen?
We leren onze kinderen tandenpoetsen, vertellen ze dat ze elke dag moeten douchen en regelmatig naar de kapper en de tandarts moeten. Maar vertellen we onze kinderen ook hoe ze hun voeten goed moeten verzorgen?
Maar liefst 15.000 kinderen bezoeken maandelijks een pedicure met klachten aan de tere kindervoetjes… variërend van ingegroeide teennagels tot voetschimmel. Volgens onderzoek van ProVoet, de landelijke brancheorganisatie voor de pedicure, komt dit vaak door een gebrek aan kennis bij ouders en kinderen. Er is weinig tot geen kennis over hoe je veilig je teennagels knipt en hoe je na het douchen je voeten goed afdroogt.
En we willen onze kinderen verwennen dus laten we ze in schoenen lopen die ze zelf mooi of stoer vinden…zonder te letten op pasvorm of voetbed. We weten dat onze kinderen snel groeien…maar vergeten vaak dat die kindervoetjes vaak nog harder groeien. Terwijl dit juist zo ontzettend belangrijk is voor een gezonde ontwikkeling van de kindervoet.
Hoe staat het eigenlijk met de voeten van jouw kinderen?
Klagen je kids over pijn aan de voeten? Zien ze er gezond uit? Rennen en spelen je kinderen normaal en ruiken hun voetjes goed? Je bent als kind misschien nooit zelf naar de pedicure geweest maar jouw grootouders gingen ook niet elk half jaar naar de tandarts.
Ook de voeten van jouw kinderen doen veel beter hun werk als ze in goede conditie zijn. En je kunt problemen op later leeftijd voorkomen door je kinderen nu te leren van hun voeten te houden. Maak dus eens een afspraak bij mij, dan kijken we samen naar de conditie van de voeten van jou kinderen en leer ik je hoe je ze goed kunt verzorgen en eventuele problemen snel kunt signaleren.
Waar hebben kinderen vooral last van?
VERKEERD KNIPPEN VAN NAGELS
De meest voorkomende oorzaak van ingegroeide teennageltjes is het verkeerd knippen van de nagels. Veelal wordt het nageltje kort, rond en de hoekjes tot in de nagelwal weggeknipt. Maar dit kan ervoor zorgen dat de omliggende huid de uiteinden van de nagel bedekt waardoor de nagel terug in de huid kan groeien. Dit kan behoorlijk gaan ontsteken, waardoor het plezier in het lopen en rennen snel verdwijnt. Of nagels worden juist te laat geknipt, als ze al veel te lang zijn en in de verdrukking komen.
Wat kan ik voor je doen?
Ik kan jou leren hoe je de nagels op een goede manier kort houdt en wat een goede verzorging is voor de nagels van jouw kinderen. Als de nageltjes al aan het ingroeien zijn kan ik ze pijnvrij krijgen door de druk weg te nemen en jou helpen de nagel verder te reguleren zodat hij niet opnieuw ingroeit.
Wat kan je zelf doen?
Knip de nagels van je kinderen regelmatig – zeker 1 keer per 2 weken en zorg dat de nagels niet over de rand van de teen heen groeien. Knip de nagels recht af en zorg ervoor dat de hoekjes vrij blijven van de nagelwal. Let erop dat je kind niet aan teennagels prutst of ze afscheurt omdat gescheurde nagels hetzelfde risico hebben op ingroeien als te kort geknipte nagels.
SLECHT PASSENDE SCHOENEN
Een andere reden van ingroeiende teennagels maar ook van tal van andere voetproblemen zijn te kleine schoenen. De voeten van je kind groeien snel en te krappe schoenen kunnen de nagels terug de voetjes in forceren. Vooral ook omdat kinderen vaak maar 1 paar schoenen hebben die ze vrijwel dagelijks de hele dag dragen.
Wat kan ik voor je doen?
Ik kan de voeten van jouw kinderen opmeten en je over de schoenmaat en het model van de schoenen adviseren.
Wat kan je zelf doen?
Koop goed passende schoenen voor je kind en wacht niet te lang met nieuwe schoenen kopen. Let bij de aankoop op de pasvorm in lengte en breedte en zorg voor voldoende ruimte voor de tenen. Koop de kinderschoenen aan het eind van de dag – ook kindervoeten zijn aan het eind van de dag opgezwollen waar de maat va de schoen op aangepast moet worden. En…schoenen hoeven niet duur te zijn om aan de pasvorm vereisten te voldoen.
VOETWRATTEN BIJ KINDEREN
Een andere veel voorkomende kwaal bij kinderen zijn voetwratjes. Dat oorzaak ligt vooral in het feit dat kinderen zich vaak in openbare ruimtes douchen en omkleden. Zwembaden, kleedruimtes op school of de sportvereniging…het zijn allemaal potentiele besmettingshaarden. Vaak trekken die wratjes vanzelf weer weg maar soms is het raadzaam om de hulp van een pedicure of huisarts in te roepen.
Wat kan ik voor je doen?
Als jouw kind een of meerdere wratjes heeft ga dan eerst even langs bij de huisarts om de bevestiging te krijgen dat het inderdaad om wratjes gaat. De huisarts zal je wellicht een middeltje geven om op de wratjes te smeren maar omdat er vaak eelt over het wratje heen groeit kan het zijn dat het middel niet zo effectief is als je hoopt. Kom in dat geval regelmatig bij mij langs…ik kan op een milde manier het laagje eelt wat over het wratje ligt verwijderen waardoor medicijnen beter werken.
Wat kan je zelf doen?
Voorkom besmetting door jouw kind op het hart te drukken in openbare (zwem)badruimtes, douches en sportzalen altijd slippers of badschoentjes te dragen. Als je kind al een wratje heeft probeer dan te vermijden dat het wratje wordt opgekrabd. Vooral het bovenste laagje is erg besmettelijk en door eraan te krabben zou je kind ook op de handen wratjes kunnen krijgen.
In de winkel kun je goedkope middeltjes om wratten te verwijderen kopen maar veel van deze middeltjes zijn niet erg effectief en worden dat nog minder doordat het laagje eelt bovenop het wratje doordringen van het middeltje verhindert. Je kunt dan natuurlijk in de verleiding komen om een ‘thuisoperatie’ uit te voeren maar dit kan heel erg pijnlijk zijn voor je kind en verhoogt bovendien het risico op een ernstigere infectie.